lastige keuze?

NATUURLIJKE DIAMANT versus LABGROWN DIAMANT
DIAMANT
LATEN WE BEGINNEN MET HET ONDERSCHEID TUSSEN BEIDE

 

WAT IS EEN NATUURLIJKE DIAMANT?

Een natuurlijke diamant is miljoenen jaren geleden ontstaan, diep in de aardkorst onder extreme druk en temperatuur werd koolstof samengeperst tot het superharde mineraal diamant. De hardheid en de hoge dichtheid zorgen voor het gladde oppervlakte wat de diamant zo mooi laat schitteren. De slijpvorm en facetten bepalen de breking en verstrooiing van het licht. Samen zorgen ze voor de prachtige schittering van diamand. Hieruit is een rijke geschiedenis en symboliek ontstaan die mijn liefde voor diamant zeker heeft aangewakkerd. Diamanten worden wereldwijd gevonden in diverse kleuren en kwaliteiten.

WAT IS EEN LABGROWN DIAMANT?

 

Labgrown diamanten, ook wel Man Made diamanten genoemd, worden in fabrieken gemaakt. Er zijn 2 methodes om diamant te maken. Hier een zeer beknopte uitleg.

Methode 1 is de HPHT – High Pressure High Temperature. Koolstof wordt onder hoge druk en temperatuur gehouden tot het veranderd in diamant. Er wordt eerst een diamantkristal in de oven gelegd en de koolstof kan zich daardoor hechten aan het zaadje. En zo groeit het zaadje tot een diamant. Deze methode vergt aanzienlijke energie, met temperaturen tot 1500 graden en druk vergelijkbaar met de Eiffeltoren ondersteboven op je vinger.

De andere methode is de CVD methode. Hier wordt diamant volgens de chemischedampdepositie methode gemaakt, een vacuĆ¼mdepositieproces waarbij een klein stukje natuurlijke diamant gedurende ongeveer twee weken in een plasmareactor wordt geplaatst. Ook hier start het proces met een diamantzaadje.
Vervolgens worden er met behulp van een superverhit plasma meer atomen op dit zaadje gebouwd, laag voor laag, totdat het is uitgegroeid tot een diamant. Deze methode kost minder tijd en energie dan de HPHT methode.

Labgrown diamant
welke diamant is beter?
Duurzame diamanten ringen

Dit vraagstuk hangt af van persoonlijke voorkeur en gevoelens, waarbij enkele aspecten een rol spelen.

Dit vraagstuk hangt af van persoonlijke voorkeur en gevoelens,
waarbij enkele aspecten een rol spelen.

Een cruciaal aspect voor mij is de impact op onze wereld. Diamanten produceren vergt aanzienlijke energie. De milieuvriendelijkheid van labgrown diamanten varieert per fabriek en lokatie van de fabriek. Velen gebruiken nog geen duurzame energie zoals steenkool of bruinkool, maar duurzame alternatieven winnen terrein. Het vinden van de juiste producenten wordt lastiger gemaakt door greenwashing in deze industrie. Mooie praatjes, maar na wat onderzoek toch niet heel erg groen.

De vraag waarom iets maken dat al in onze aardkorst zit, en daarmee ook het inkomen van landen weg te nemen die met de verkoop van diamand net dat beetje extra hebben speelt mee. In onze aardkorst zit een grote voorraad diamant die we alleen maar hoeven op te graven. Natuurlijke diamanten vallen echter vaak onder conflictmineralen, terwijl ik juist een bewuste keuze wil maken. Daarom zoek ik altijd naar natuurlijke diamanten met herkomstcertificaat en een eerlijke handelspraktijk.

De keuze tussen beide type diamant blijft persoonlijk, maar ik hecht waarde aan duurzaamheid en transparantie in het proces. Mijn persoonlijke mening is dan misschien wel leuk om te weten.

Ik werk heel graag met natuurlijke diamanten. Ik ben sowieso helemaal verliefd op dit stukje mineraal. Zo prachtig dat dit in de aardkorst heeft kunnen ontstaan en dat het zo een fantastische eigenschappen heeft. Diamant is heel veelzijdig. De diversiteit en unieke variaties van natuurlijke diamant spreken me aan. In tegenstelling tot Labgrown diamant die vaker heel standaard is.

Maar nu ben ik de laatste tijd toch ook steeds meer gecharmeerd door de labgrown diamant. Dat komt omdat er inmiddels heel duurzame producenten zijn. Momenteel werkt ik samen met een leverancier die 100% renewable energie gebruikt en CO2 neutraal werkt. Ook de hele keten, het produceren en laten slijpen van de diamanten, is transparant en eerlijk. Deze leverancier werkt volgens de CVD methode.
Het fascinerende aan Man Made diamanten is dat ze niet te onderscheiden zijn van natuurlijke diamanten. Ook deze glimmers bestaan volledig uit koolstof en zijn daardoor identiek in eigenschappen aan natuurlijke diamant.

Ā Voor- en nadelen in het kort:

UNIEK

Labgrown: Standaard, minder uniek
Natuurlijk: Meer variatie, uniek voor speciale sieraden

KWALITEIT

Identiek, niet te onderscheiden

CONFLICT

Labgrown: Conflictvrij
Natuurlijk: Streven naar conflictvrij, maar geen absolute garantie

PRIJS

Labgrown: Doorgaans lager
Natuurlijk: Hogere prijs

MILIEU

Afhankelijk van de duurzaamheid van het productieproces

 

 

Ben jij op zoek naar een mooie, Fairtrade en/of duurzame ring, verlovingsring of trouwring. Dan helpt deze informatie jou op weg om een weloverwogen keuze maken die bij jou past.