Over Atelier LUZ

Goudsmid in Amsterdam sinds 2000
Marike Hauser

Goudsmid | Ontwerpster | Founder

Niet zomaar een vak, maar puur geluk

Vanaf het moment dat ik mijn eerste ketting maakte tijdens handenarbeid wist ik het. Dit wil ik elke dag doen. Ik was een jaar of dertien. Niet lang daarna deed ik een avondcursus goudsmeden voor volwassenen. Vervolgens ging ik naar de vakopleiding voor goudsmid in Schoonhoven en ben ik niet meer opgehouden met sieraden maken.

Goudsmeden is een soort meditatie voor me. Mijn handen buigen, vormen en smeden. Daar geniet ik intens van. Mijn hoofd barst soms bijna uit elkaar van alles wat ik zie. Alle indrukken die ik opdoe, de inspiratie die ik krijg door alleen maar te kijken naar wat er om me heen gebeurt. Maar zodra ik achter mijn werkbank kruip en aan een sieraad begin, kan ik de inspiratie in mijn hoofd omzetten naar iets tastbaars. Ik maak kleine schatten om van te houden en mijn werk wordt dagelijks met liefde gedragen. Dat is niet zomaar een vak, het is puur geluk!

Met liefde gemaakt

Duurzaam ondernemen is meer dan Fair trade goud

Het is een levensstijl. Ik weet heel goed dat liefde en passie voor mijn werk al veel eerder begint dan in mijn atelier. Zodra ik dat besefte, begon mijn zoektocht naar betere, duurzamere en eerlijkere grondstoffen. Maar het gaat verder dan dat. Op elk vlak dat ik duurzaam kán kiezen, doe ik dat. Zo koop ik mijn gereedschap regelmatig tweedehands. Ik werk zoveel mogelijk samen met bewuste ondernemers en ik heb mijn rekeningen bij een duurzame bank. Die zoektocht naar beter is blijvend. Elke dag leer ik dingen die een nieuw licht schijnen op mijn keuzes. Dat vind ik misschien wel het mooiste aan duurzaam ondernemen, het is nooit saai.

handgemaakte sieraden

Een handgemaakt sieraad lééft

 

Zodra je mijn winkel inloopt zie je dat hier gewerkt wordt. Je ziet ons smeden, je ziet de machines en gereedschappen. Grote kans dat ik jou verwelkom met zwarte handen, werkschort voor en vieze vegen in mijn gezicht. Ik vind het mooi om die tegenstelling te laten zien. Het contrast tussen mijn werkplaats en de blinkende sieraden.

 

Het gevoel als ik een sieraad from scratch onder mijn handen zie ontstaan is zo fijn. Eerst de pure goudkorrels, die ik tot een staf of plaat giet. Onderdeel voor onderdeel bouw ik het sieraad op tot ik weet dat het af is. Het is bijzonder om te werken met technieken die soms al eeuwen oud zijn.

Het resultaat van ambachtelijk werk is daardoor niet te vergelijken met de saaiheid van fabrieksproducten. Een handgemaakt sieraad lééft. De menselijke hand maakt het sieraad uniek en speciaal. Ook al streef ik naar perfectie en hoogwaardige kwaliteit, juist de menselijke imperfectie zorgt voor een extra dimensie.

Christie Schellings

Christie Schellings

Edelsmid

Marike Hauser

Marike Hauser

Goudsmid | Ontwerpster | Founder

Vannesa Montoya Lopera

Vannesa Montoya Lopera

Edelsmid

Secrets of the Goldsmith.

Follow us on Instagram for even more photos and a behind-the-scenes look.

Waarom je wilt dat Marike jouw sieraad ontwerpt en maakt

 

“Marike is een ontzettend fijn mens, flexibel en heel kundig. Alleen maar lof. De ringen zijn echt onze smaak en voldoen aan al onze wensen. Perfecte communicatie ook. Kortom, helemaal fantastisch!”

– Christa –