Duurzame trouwenringen guide

Yes, jullie stappen in het huwelijksbootje! Tijd om trouwringen uit te zoeken. Geloof me, jullie ideale trouwringen bestaan, ik moet ze alleen nog maken! In 21 jaar als goudsmid heb al heel wat trouwringen met de hand ontwikkeld, met iedere keer weer een unieke uitkomt. Met maar één doel, het maken van tijdloze ringen die liefde op het eerste gezicht zijn. Een trouwring is niet enkel een sieraad, het is een emotie. En onderdeel zijn van zoiets moois is een hele eer. Zijn jullie opzoek naar duurzame handgemaakte trouwringen? Dan ben je bij mij aan het goede adres. Lees meer over de mogelijkheden in deze handige guide.

Voorbereiding

Bij een trouwerij komt altijd een hoop voorbereiding kijken, super leuk maar ook spannend! Trouwringen uitzoeken is daar een belangrijk onderdeel van én een hele persoonlijke. Voor het vinden van de ideale trouwringen begin je bij het ontdekken van je eigen smaak en stijl. Om vervolgens bij elkaar te polsen of jullie ideeën overeenkomen. In deze guide zal ik kort uitleg geven over de verschillende stijlen, materialen en stenen. Neem voor inspiratie alvast een kijkje bij de voorbeelden van trouwringen. Een kleine heads-up, trouwringen uitzoeken is geen last-minute klusje! Idealiter trek je er twee tot drie maanden voor uit. Korter kan ook, echter kan dat soms beperkend werken in de keuzeopties. 

 

Duurzame diamanten trouwring atelier luz

Unieke trouwring

Atelier LUZ is niet de go-to voor ready to wear trouwringen. Alhoewel dat natuurlijk mogelijk is, komen de meeste koppels graag bij me voor een persoonlijke aanpak. Van design tot uitwerking gebeurd in m’n fijne atelier in Amsterdam. Aan de hand van vijf handige stappen krijg jij jouw unieke trouwring in handen. Ben je benieuwd wat er mogelijk is binnen jouw budget? In de webshop vind je trouwringen met een prijsindicatie. De kosten voor trouwringen kunnen variëren op basis van materiaal, design en extra’s.

Op de eerste afspraak stel ik jullie een aantal vragen die zullen helpen met het ontwikkelen van jullie ideale trouwring. Verschilt jullie smaak? No worries, er zijn verschillende manieren om jullie stijlen samen te brengen. Hieronder heb ik een aantal punten opgesteld waar je zelf alvast over na kan denken. Weet je nog niet wat je mooi vindt of vind je het lastig kiezen? Dan duiken we samen in de wondere wereld voor een uniek ontwerp dat helemaal bij jullie past. 

 

  • Om welke hand wil je de ring dragen? 
  • Wil je dat de ringen op elkaar lijken of ben je ieder op zoek naar een eigen stijl? 
  • Moet de trouwring bij de verlovingsring passen? 
  • Welke stijl spreekt je aan: klassiek, minimalistisch, speels, organisch, stoer?
  • Welke materialen spreken je aan?
  • Welke afwerking vind je mooi: glad, mat, textuur?
  • Wil je een steen in de ring? 
  • Wil je symboliek in de ring terug laten komen of juist niet? 
Atelier LUZ werkbank

Hand in hand

Een hele hoop keuzes, maar laten we beginnen bij het begin. Om welke hand draag je de ring? Dit kan afhangen van traditie: Rooms-katholieken dragen de trouwring aan de linker ringvinger. Protestanten dragen de ring juist rechts. Je kan ook een afweging maken vanuit praktisch oogpunt: voor iemand die rechts is kan het handiger zijn om de ring links te dragen en andersom. Op deze manier zal de ring minder beschadigen. Een mooie symbolische overweging om de trouwring links te dragen is omdat ‘t dichtbij het hart ligt. Vrouwen kunnen ook nog kiezen om de trouwring samen aan een hand te dragen met je verlovingsring, hoe pretty is dat! 

 

Setje of niet

Om erachter te komen of jullie graag ringen willen die een set vormen of niet kan je een kijkje nemen in de voorbeelden. Wil je geen set maar wel een subtiele overeenkomst? Dat kan onder andere door middel van materiaal, steen en gravering. Het maakt niet uit waar jullie uiteindelijk voor gaan. Matchend of niet, op het moment dat je trouwt staan de ringen symbool voor deze mooie verbintenis. Dus ga vooral voor een ring die je het liefst nooit meer af doet!

Duurzame diamanten trouwring atelier luz
Duurzame diamanten trouwring atelier luz

Stijlen

Niet iedereen ziet meteen de ideale trouwring voor zich, dus het is fijn om dat stapsgewijs te ontdekken. Aan de hand van bestaande sieraden, materialen en diamanten kan ik het snel beeldender maken. Door middel van verschillende stijlen ontdekken we samen wat jullie voorkeur heeft. Denk aan een klassieke uitvoering, een moderne versie met strakke lijnen, minimalistisch zonder poespas of bijvoorbeeld een speels model met verrassende elementen. Wil je wat anders? De mogelijkheid om te mixen en matchen maakt het proces juist zo leuk, opties genoeg dus!

Eerlijk goud

Voor trouwringen werk ik traditiegetrouw met edelmetaal, dit blijft ook het langste mooi. We hebben het immers over een ring voor de eeuwigheid. Onder edelmetaal vallen: goud, witgoud, roségoud, roodgoud en platina. Puur goud is te zacht om te dragen, dus wordt het vermengd met andere metalen die eveneens de kleur bepalen. In geelgoud zit meer zilver, in roségoud meer koper en in witgoud zit palladium. Ik werk enkel met fair trade ofwel Fairmined 14 of 18 karaat goud. Lees hier alles over het eerlijke goud waar ik jullie unieke trouwringen van maak. Hoe fijn is het als de liefde die jullie voor elkaar voelen, ook in de trouwring zit die je draagt!

 

Diamanten trouwringen

Finishing touch 

Er zijn verschillende soorten afwerkingen mogelijk, denk aan: glanzend, zachtere matering, ice matering en verschillende texturen. Een bekende manier om textuur aan te brengen is met een hamer. De vorm van de hamer bepaald de afdruk in de ring. Een andere manier om textuur aan te brengen is door middel van verhitting. Dit is een van m’n favoriete technieken, waar de ring een organische vorm van krijgt. Zie hier enkele voorbeelden van deze opties. 

Trouwringen

Diamant of edelsteen

Ik werk graag met diamanten. Het mineraal dat eeuwig sprankelt en symbool staat voor de oneindige liefde! Een klassiek geslepen diamant is de briljant, maar daar blijft het niet bij. Mijn schatkist bestaat ook uit een selectie antieke diamanten die soms wel 100 jaar uit zijn. Geloof me, je ziet het er niet vanaf! Ik werk ook graag met diamanten waarvan de herkomst traceerbaar is, zodat ik weet dat de diamant ethisch gewonnen is. Voor meer informatie over duurzame diamanten kan je terecht bij de LUZ duurzame diamanten guide.

Minder gebruikelijk, maar een persoonlijke passie, zijn de salt’n pepper diamanten. Deze diamanten hebben door hun onzuiverheden een ruw en puur randje. Naast diamant kan je ook kiezen voor een saffier of robijn, als je een kleurrijk alternatief zoekt. De saffier en robijn zijn iets lager in hardheid dan diamant, maar nog steeds goed geschikt voor een trouwring. Andere edelstenen zijn minder geschikt, omdat die gevoeliger zijn voor slijtage.

trouwringen

Symboliek

Last but not least kan je ook symboliek in de ring verwerken. De meest klassieke manier om dat te doen is met een gravure aan de binnenkant van de ring. Een andere manier is omsmelten van sieraden van dierbaren tot een nieuwe set. Wat zowel symbolisch als duurzaam is. Maar er zijn meer opties! Mijn eigen trouwring bijvoorbeeld bestaat uit vier verbonden ringen, omdat we al met z’n viertjes waren toen we trouwden. Iedere ring staat symbool voor een gezinslid en samen vormen we een geheel. Deze subtiele symboliek zou je ook kunnen toepassen met edelstenen.

 

Marike Hauser | Atelier LUZ | Goudsmid | Amsterdam

De trouwring 

Trouwringen zijn waarschijnlijk het meest universele symbool ter wereld. Er zijn maar weinig objecten die wereldwijd zo herkenbaar zijn. De ronde vorm van de ring staat symbool voor de eeuwigheid, omdat een ring geen begin of einde heeft. In Europa hebben we de traditie van de trouwring vooral geërfd van de oude Romeinen. Deze trouwringen waren vaak van ijzer en werden enkel gedragen door vrouwen. Met het materiaal werd verwezen naar een ‘ijzersterk’ huwelijk. Ijzer roest alleen wel, dus edelmetalen zijn beter geschikt. Mannen zijn pas vanaf de 19e eeuw trouwringen gaan dragen. Om zo, gescheiden door de oorlog, hun grote liefde bij zich te dragen. Wie nu trouwt zoekt de trouwringen dus samen uit, veel gezelliger toch! 

 

Hopelijk zie ik jullie snel in het atelier en bel me gerust met vragen.

Liefs Marike


exclusieve tijd voor jou

maak een afspraak voor private shopping of oud goud advies
afspraak boeken